Pasta-met-mosselen

Schijnt de zon en is het weekend? Dan hoef ik niet lang na te denken… óp naar het strand! Wat is het toch altijd heerlijk om te zien dat, hoewel we soms klagen over ons overvolle landje, en hoewel iedereen eigenlijk naar het strand gaat om uit te waaien en van de wijde natuur te genieten, iedereen zich op dezelfde honderd vierkante meter heeft verzameld.

‘Uitwaaien’ op het strand

Als trotse bergbeklimmers die hun vlag plaatsen op dat ene punt waar ze al tijden naar hebben uitgekeken, waar maanden, zelfs jaren, voorbereiding aan vooraf zijn gegaan, laden wij Hollanders ’s ochtends onze achterbak vol en planten we parasolletjes en windschermen in alle kleuren en maten op ons strookje kust. Wat nou uitwaaien? Lekker bakken op je handdoekje of gehuurde ligstoel!

Heerlijks van Hollandse kust

Maar goed, als ik even de kans krijg dan lig ik daar ook, heerlijk te genieten van het zonnetje. Een Nijntje bal rolt langzaam voorbij. Een knapperig bakkie kibbeling als tussendoortje. En bij thuiskomst een heerlijk bord Zeeuwse mosselen. Hollandser kan niet toch?

Nijntje-strand

Recept zomerse pasta met mosselen

Ingrediënten (4 personen)

1 bak mosselen (2 kilo)
4 bosuitjes
2 rode pepers
2 teentjes knoflook
2 dl droge witte wijn
400 gr spaghetti (liefst volkoren, dat geeft het gerecht een lekkere bite)
een flinke bos verse koriander
2 citroenen
olijfolie
zeezout
versgemalen zwarte peper
grote pan met deksel

Bereiding

Mosselen onder koud stromend water afspoelen. Geopende mosselen met bolle kant tegen aanrecht tikken. Sluit de mossel niet, dan weggooien. Hak de bosuitjes, de rode pepers, en 1 teentje knoflook fijn en doe dit in een grote pan. Giet hier 2 dl droge witte wijn bij. Breng dit aan de kook. Voeg de mosselen toe en zet de pan met gesloten deksel op hoog vuur. Schud na 5 minuten de inhoud van de pan om. Kook nog een halve minuut. De mosselen zijn klaar als alle exemplaren geopend zijn.

Intussen spaghetti in ruim kokend water met een snuf zeezout beetgaar koken. Giet de spaghetti af en voeg een flinke scheut olijfolie, een geperst knoflookteentje, zeezout en versgemalen peper toe. Hak de steeltjes van de koriander en de helft van de blaadjes in grove stukken en voeg toe aan de spaghetti. Voeg het sap van 1 citroen toe en hussel alles door elkaar. Proef of de pasta op smaak is.

Schep de spaghetti op een grote schaal, leg de mosselen er bovenop en serveer met partjes citroen en de rest van de korianderblaadjes.