Workshop cider maken

Iets aan cider maakt dat ik spontaan zin krijg in een laaghangende herfstzon. Is het de goudbruine kleur die doet denken aan knisperende bladeren? De aromatische smaak die het lekkerst is na een lange boswandeling? Of de stoere zeemansverhalen die naar boven borrelen bij het aanzien van een vol glas? Who knows…

Cider Festival Amsterdam

Hoe dan ook, ik kon het niet laten om vorige week een kijkje te nemen bij het Cider Festival Amsterdam. Naast de proeverij was ik het meest nieuwsgierig naar de workshop Zelf Cider Maken van Raúl Henriquez (eigenaar van de Ciderwinkel en koning van de ciderimport in Nederland) en Wouter Bijl (eigenaar van CiderCider die hard aan de weg timmert om cider in Nederland op de kaart te zetten).

Zelf cider maken

De perfecte balans

Vooral het malen van de appels in de pulpmolen leverde grappige taferelen op. Er moest hard gewerkt worden. Vele handen kwamen er aan te pas om de appels tot moes te draaien. Maar ook bij de appel-keuze komt nogal wat kennis kijken. In Nederland kun je het beste handappelen gebruiken, liefst van onbespoten hoogstambomen. Bij het samenstellen van de perfecte appel-mix is balans het belangrijkste. Voor de Hollandse cider van Giel wordt een combinatie van Rode van Boskoop, Elstar en Topaza appelen gebruikt. “De Rode van Boskoop heeft een sterke smaak en flink wat zuur, de Elstars zijn zoet en de Topaz is heel aromatisch.” Volgens Raúl zijn ook bitterscherpe en bitterzoete soorten met meer zuur en tannine nodig om een lekkere cider te maken. Voor de thuiskoks heeft hij ook een 5 minuten versie van zelf cider maken bedacht. Ga jij het ook proberen? 

Recept zelf cider maken – in 5 minuten

Ingrediënten

1 liter verse appelsap (niet van concentraat)
half zakje broodgist of champagnegist van een brouwwinkel (een zakje bevat ongeveer 7 gram)
100 gram suiker
lege plastic fles
glazen fles

Bereiding

Giet de verse appelsap in de plastic fles. Los de brood- of champagnegist op in een paar theelepels warm water. Voeg dit mengsel toe aan de appelsap. Na een week of twee is het borrelen (gisten) opgehouden en kun je de cider overschenken in een mooie glazen fles. De cider kan nu al gedronken worden en heeft een alcoholpercentage van rond de 5 procent. Cheers!