World-Food-House

Zet een aantal culinair journalisten bij elkaar en de sfeer zit er al snel in. Zo was het ook vorige week, tijdens een gezellige perstrip door Rotterdam. Onze missie begon natuurlijk op het hoofdterrein van het World Food Festival, waarna we zijn afgezakt naar de leukste Rotterdamse adresjes. Ga je mee?

De dames van MissPublicity hadden elektrische fietsen en poncho’s geregeld dus we sjeesden in volle vaart, door de regen, naar de meest hippe verstopte adresjes. Als doorgewinterde Hollander weet ik niet wat meer energie kost, het hangen aan de rem uit angst een snelheidsbekeuring te krijgen, of het trappen op mijn oude omafiets die niet voor uit te branden is. Anyway, ik ben weer een hilarische ervaring rijker.

Future Food House

Onze eerste stop was het Future Food House in het Museumpark. Op het terrein zijn meerdere ‘foodlabs’ neergezet. Deze grote glazen kassen vormen het kloppend hart van het World Food Festival, vol inspiratie en interessante visies op de toekomst van ons eten.

World-Food-Festival

World-Food-Festival-granen

Oer-pannenkoeken

Zo laat de Italiaanse Francesca Sarti zien hoe we in het westen steeds meer geïnteresseerd zijn in de herkomst van ons voedsel. Als antwoord op snel ontwikkelende technologie willen we in contact komen met veelal kleinschalig werkende producenten die teruggrijpen naar eenvoudige, eeuwenoude processen en ingrediënten, aldus Sarti. In haar Archeo mill kun je zelf aan de slag met het malen van oergranen, zaden, eikels en noten om vervolgens een oer-pannenkoek te bakken, te delen en op te eten.

Concept-of-life

Het hele proces

Een ander leuk voorbeeld is Concept of life, van Piet Hekker en Karel Goudsblom. Met een relatief kleine investering en kwalitatief hoogstaande grondstoffen laat dit duo zien en proeven dat kleinschaligheid het antwoord is op de massaproductie van het huidige voedselsysteem. Hun installatie is een kleine bakkerij waar je vanaf het maken van het deeg het hele proces kunt meemaken. De bakkerij is open van donderdag t/m zondag.

World Food Festival – Rotterdam

Grijp deze week nog de kans om het World Food Festival in Rotterdam te bezoeken. Zo is er zondag van 12:00 tot 15:30 uur een vergeten vis demonstratie en proeverij onder het thema: Vergeten groente? Vergeten vis! In en rond het Future Food House kan worden geproefd van sprotjes, scharretjes, bokking en ‘live’ gepelde Stellendamse garnalen. Weten wat de andere highlights van deze week zijn? Lees dan meer op de website van het World Food Festival.

Rotterdamse adresjes

Na het Future Food House zijn we gaan proeven van heerlijke gerechten op de mooiste plekjes van de stad. Lees binnenkort meer op Juniper Berry over mijn favoriet: Restaurant Karakter in het monumentale Westelijk Handelsterrein in het Scheepsvaartkwartier van Rotterdam.