Verse vijgen met honing

Buiten is het grijs en regenachtig en de tijd van lange avonden en kleurrijke fruitsalades lijkt een eeuwigheid geleden. Zo’n gevoel bekruipt mij ieder jaar weer tegen het einde van de zomer. Gelukkig ben ik ook ieder jaar opnieuw blij verrast als ik ineens die verse groene bolletjes op de fruitafdeling zie liggen. Als een redmiddel om de korter wordende dagen door te komen vullen verse vijgen mij altijd met enthousiasme voor het nieuwe seizoen. Herfst, kom maar op!

Omdat vijgen zo ontzettend lekker zijn, helemaal uit zichzelf, hoef je er niet veel mee te doen om een heerlijk voorgerecht op tafel te zetten. Verse vijgen kun je mét schil opeten. Zonde om te laten liggen als je het mij vraagt!

Waar o waar?

Ons Nederlandse klimaat laat de grootschalige teelt van vijgen niet toe en daarom worden er vanaf juli verse vijgen geïmporteerd uit Italië, Turkije, Frankrijk en Griekenland. Hopelijk brengen ze wat zon met zich mee!

Recept verse vijgen op de plank

Ingrediënten (2 personen)

6 verse vijgen
1 eetlepel honing
eventueel wat Parmaham
stoere houten plank of mooi bord

Bereiding

Was de vijgen en verwijder de steeltjes. Snijd ze vanaf boven kruislings in (pas op dat je ze niet helemaal doormidden snijd). Pak de vrucht vervolgens onderaan vast en knijp met je vingers tot de vier puntjes zich openen als een bloem. Zo blijven de vijgen mooi recht op je houten plank staan. Besprenkel met wat honing en serveer eventueel met Parmaham.