Paddestoelen-bos

Kastanjes-in-bos

Als je niet oppast krijg je er een dezer dagen al fietsend een op je hoofd. Wat? Een kastanje! Ik ga liever naar ze op zoek in het bos om ze vervolgens op te peuzelen. Al is het maar om mijn longen te vullen met herfstlucht. En zodat ik met regenlaarzen aan door een dik pak bladeren kan slenteren. Let wel op dat je de tamme soort in je mandje gooit.

Tam of wild

Tamme kastanjes tref je meestal in drietal aan in hun stekelige jasje en zijn te herkennen aan hun puntige vorm. De bolster van de tamme kastanje heeft veel meer dunne stekels dan de niet eetbare, wilde kastanje. Probeer niet de bolster open te breken met je handen maar raap de kastanjes waarvan de bolster al openstaat.

In de winkel zijn kastanjes vaak gedroogd te koop, in blik, of gekookt en vacuümverpakt. Dit laatste is een prima alternatief voor de verse. Bak ze even op in een pan of in de oven om de smaak tot zijn recht te laten komen. Maar… er kan natuurlijk niks op tegen de geur van zelf-gepofte kastanjes. Dus zet je speurneus op en rapen maar!

Op een regenachtige dag

Geen zin om de regen in te gaan? Gedurende het najaar kun je verse kastanjes kopen op de markt of bij delicatessenzaakjes. Franse exemplaren zijn vaak het mooist van kwaliteit. Let erop dat de kastanjes zwaar aanvoelen, dat de schil iets meegeeft als je erop drukt en dat je de kastanje niet hoort bewegen als je schudt.

Tip: Wil je weten of de tamme kastanjes die je hebt gevonden nog goed zijn? Doe ze dan in een kom water. Als ze boven komen drijven zijn ze uitgedroogd. Zinken ze naar de bodem dan zijn ze klaar om te bereiden.

Kastanjes poffen

Tamme kastanjes

Recept gepofte kastanjes

Om je vondsten te poffen snijd je met een mes de schil overdwars in, zodat de stoom kan ontsnappen (je wilt ze laten poffen, niet ploffen). De schil is hard en glad, dus pas op voor je vingers! Snijd goed dóór de schil, tot ongeveer halverwege de kastanje. Laat de kastanjes een half uur weken in koud water.

Verwarm ondertussen de oven voor tot 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de kastanjes erop. Plaats 20 tot 30 minuten in de oven tot de kastanjes zacht zijn en de schil geopend is.

Haal de kastanjes uit de oven en laat ze ongeveer 5 minuten rusten onder een theedoek. Haal één voor één de kastanjes onder de theedoek vandaan om ze te pellen, zodat de rest op temperatuur blijft. De kastanjes zijn het makkelijkst te pellen als ze nog heet zijn, maar natuurlijk niet te heet om vast te houden. Verwijder de harde buitenste schil én de zachte binnenste schil.

Serveer de warme gepelde kastanjes direct. Naturel, als hartige snack met een klontje boter en wat peper en zout of ga voor een zoete variant met honing.

Ouderwets koken

Gekookte kastanjes zijn ook heerlijk. Lekker op z’n Hollands door de spruitjes. Ook voor het koken is het slim om de schil van de kastanjes in te snijden. Doe ze in een pan met koud water en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar (hou voor kastanjepuree een langere kooktijd van 30 minuten aan). Neem de kastanjes van het vuur en spoel ze af met koud water. Het pellen is een tijdrovend klusje, maar de moeite waard! Voor een hartige puree kun je de kastanjes in bouillon koken. Ben je een zoetekauw? Kook de kastanjes dan eens in melk met een vanillestokje.

Tamme kastanjes met…

Er is nog veel meer mogelijk met kastanjes. Maak eens een herfstachtige pompoenrisotto met kastanjes of voeg ze toe aan je favoriete brownierecept.