Suikerbrood recept

Friese suikerbrood of beter gezegd Fryske sûkerbôle. Vroeger werd het cadeau gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje. Had je een kersverse zoon? Dan stond er krentencake op het menu. Tijdens mijn bezoek aan molen “De Ooievaar” stond bakker Chiel met opgestroopte mouwen bollen deeg met cranberry’s en suikerklontjes te kneden. Ik moest er even geduld voor hebben, want de broden moeten goed kunnen rijzen, maar na even wachten mocht ik een dampend vers broodje mee naar huis nemen. Zou ons dat thuis ook lukken?

Sugar for my honey

Wat Fries suikerbrood zo lekker maakt zijn de suikerklontjes, ook wel suikerchips of suikerparels genoemd. Deze harde klontjes geven een speciale smaak doordat ze gemaakt zijn van suiker die onder hoge druk wordt samengeperst. Hierdoor smelten ze niet tijdens het bakken en blijven ze krokant, met een gekarameliseerd laagje. Je kunt suikerchips kopen bij molen “De Ooievaar”, vraag ernaar bij de bakker of bestel ze online.

Suikerbrood-bakken

[print_this]

Suikerbrood

van molen “De Ooievaar”

Ingrediënten

500 gr patentbloem (bloem van harde tarwe)
25 gr gist
10 gr zout
10 gr suiker
50 gr roomboter op kamertemperatuur (plus wat extra om de broden te bestrijken)
300 ml water
300 gr suikerchips
150 gr gedroogde cranberry’s
Ronde aluminium bakvorm, ∅ 20 cm

Bereiding

Meng de bloem, gist, zout en suiker door elkaar in een kom. Voeg de boter en het water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Dit kan met een broodbakmachine of met de hand. Met de hand moet je ongeveer 15 minuten kneden, dus stroop maar op die mouwen!

Meng de suikerchips en de cranberry’s door het deeg. Maak een bol van het deeg en laat 5 minuten rijzen in een kom op een warme plaats, afgedekt met een vochtige theedoek, zodat het deeg niet uitdroogt.

Neem het deeg uit de kom en sla het plat. Vorm het opnieuw tot een bol en leg het in de aluminium vorm. Laat 40 minuten afgedekt rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Bak het suikerbrood in ongeveer 25 minuten goudbruin. Haal het uit de oven en bestrijk het met wat gesmolten roomboter voor een mooie glanslaag.

[/print_this]