Streekmarkt Utrecht

Speciaal voor alle markt-liefhebbers dit artikel uit de oude doos, toen ik nog in Utrecht woonde en voor de website van Jamie Oliver schreef. Inmiddels is De Streekmarkt verhuisd van de Twijnstraat naar drie andere gezellige locaties in Utrecht: de Mariaplaats, het Stadhuisplein en het Domplein. Het nieuwe seizoen wordt morgen afgetrapt met de eerste Streekmarkt van het jaar op het Domplein. En de zon gaat schijnen! 

Twijnstraat Utrecht

De Twijnstraat is één van de oudste winkelstraten in Utrecht. In de 13de eeuw deden mensen hier al hun boodschappen. Nu is het een hippe straat vol met kleine gespecialiseerde zaakjes. Een top plek om ingrediënten te verzamelen.

Streekmarkt Nederland

Vijftig kramen vol

Afgelopen zondag was het een culinair feestje omdat, voor de tweede keer, De Streekmarkt georganiseerd werd. Wat waren er een hoop lokale producten te zien en te proeven! 

De hele straat gevuld met vijftig kramen. Het uitgangspunt van De Streekmarkt is om zo veel mogelijk lokale, ambachtelijke en biologische producten op één plek te verzamelen. Producten (en de makers) met een verhaal. Toch waren er ook worsten uit Frankrijk en wijnen uit Italië te bespeuren… Ach, zolang ik kan genieten van een variëteit aan delicatessen uit allerlei windstreken ben ik graag bereid om het begrip ‘lokaal’ wat breder te interpreteren ;) Na twee uur rondslenteren tussen de gezellige menigte ging ik naar huis met tassen vol lekkers en een hoofd vol inspiratie.

Streekmarkt Utrecht data

Brood streekmarkt

Aandacht te kort

Zo kon ik de geurende cederhouten ovenplanken van Koken op Hout niet weerstaan. Op deze, met de hand gemaakte, planken kun je vis, gevogelte, vlees en vegetarische maaltijden heerlijk roosteren. De planken zijn ook nog eens ideaal om je maaltijd op te serveren, rechtstreeks uit de oven. Helemaal in Jamie Oliver stijl. De zuurdesembroden gemaakt van eigen desemcultuur, evenals de twee gezellige bakkers achter de kraam, riepen ook om mijn aandacht. En producten die je niet direct verwacht zoals Nederlandse nougat met veenbesjes, zeezout of macadamia’s maakten een bezoek aan de markt meer dan de moeite waard.

Streekmarkt kinderen

De Streekmarkt

Waar? Inmiddels is De Streekmarkt verhuisd van de Twijnstraat naar drie andere locaties in Utrecht: de Mariaplaats, het Stadhuisplein (Korte Minrebroederstraat) en het Domplein. En omdat De Streekmarkt zo’n succes is soms ook in andere steden.

Kijk voor actuele data en de wisselende lijst van deelnemers op www.destreekmarkt.nl.