Pieperpad

Heeft de ordinaire gekookte pieper zijn allure een beetje verloren? Ga de pieper-uitdaging aan en ontdek een wereld vol gele, roze en paarse schoonheden. Van het Friese Lauwersmeer tot het Zeeuwse Heikant loopt de oer-Hollandse Pieperpad fietsroute. Maar liefst 1000 km lang vind je hier biologische aardappeltelers, streekgebonden producten, restaurants en B&B’s. Natuurlijk kun je ook een klein stukje van de route voor je rekening nemen, of gewoon één mooie boerderij bij jou in de buurt bezoeken.

Pieper-expeditie

Mijn eerste stop op de pieper-expeditie is tuinderij Amelis’Hof op landgoed Amelisweerd in Bunnik. Op dit paradijselijke stukje grond verbouwen Michel en Mariëlle meer dan 60 verschillende groenten, fruit, allerlei soorten geurige kruiden en (eetbare)bloemen. In de maand juli en augustus worden er volop aardappels geoogst in deze eeuwenoude moestuin. Terwijl ik rondsnuffel staat Michel met zijn handen in de aarde en tovert hij de Rode Emma en de Blauwe Elise (ook wel de truffelaardappel genoemd) tevoorschijn. Zodra ik op mijn fiets stap op weg naar De Veldkeuken, de volgende stop op het Pieperpad, hangt Mariëlle nog snel wat rode bietenbladeren aan mijn stuur. “Dat zal René wel op prijs stellen.”

De Veldkeuken

Vijf minuten later kom ik als koerier/journalist aan bij bakkerij De Veldkeuken waar ze gretig gebruik maken van de biologische en verse producten van hun buren. René runt hier samen met zijn vrouw de bakkerij waar ambachtelijke taartjes, verse broden, soepen en salades worden bereid. Van al dit lekkers kun je snoepen terwijl je aanschuift aan de grote houten leestafel.

Informatie Pieperpad

Wil jij ook zien waar de meest bijzondere aardappels van Nederland vandaan komen? Kijk dan op www.pieperpad.nl voor meer informatie. Mocht je door alle verleidingen onderweg bang zijn te verdwalen, dan kun je hier de ANWB route bestellen of downloaden voor een GPS-systeem. Kijk voor meer informatie over Amelis’Hof en De Veldkeuken op www.amelishof.nl en www.veldkeuken.nl.

Aardappelen op het land