Anne-Lieke Faber

Het maken van mooie dingen is iets wat ik mijn hele leven al niet kan laten. ‘Al staat het huis in brand, Anne-Lieke freubelt rustig door’, zei onze buurvrouw altijd. En nog steeds ben ik helemaal in mijn element in mijn creatieve bubbel.

Al snel wist ik wat ik wilde doen als ik later groot was. Teksten schrijven met illustraties erbij, zoals Marjolein Bastin. Een plakboek vol had ik met haar tekeningen uit de oude Libelles van mijn oma. Daarnaast droomde ik ervan om voor een natuurorganisatie te werken om zo mijn steentje bij te dragen aan de bescherming van natuur en dieren.

Redacteur en fotograaf

Na mijn propedeuse Fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en een Master of Arts aan Universiteit Utrecht, mocht ik als eerste baan aan de slag als redacteur en fotograaf voor Jamie Oliver. Het liefst maakte ik verhalen over biodynamische tuinderijen waar de mooiste producten worden verbouwd. Het schrijven van verhalen in combinatie met fotografie beviel me goed, en ik werkte nog een paar jaar voor uitgeverijen en tijdschriften zoals Libelle en Margriet.

Natuurbescherming

Al snel voelde ik mijn jeugddroom weer kriebelen: de natuurbescherming in. Inmiddels werk ik 9 jaar als (beeld)redacteur en illustrator bij Vogelbescherming Nederland. Een organisatie die bergen verzet voor vogels en hun leefgebieden, met 160.000 trouwe leden. Door alle beschermingsprojecten en grote kennis van collega’s heb ik de afgelopen jaren veel geleerd over de rijkdom van allerlei soorten dieren en planten.

Illustreren

Over de jaren begon ik steeds vaker te illustreren. Eerst als freelancer: voor particulieren maakte ik illustraties voor geboortes en bruiloften. Aan de Teekenschool van het Rijksmuseum leerde ik meer over het tekenen van natuur en verschillende technieken. Ook voor Vogelbescherming begon ik te tekenen. Zo ontwierp ik voor het eerst een huisstijl voor een internationaal project voor de patrijs. Inmiddels illustreer ik zo vaak als het kan voor onze tijdschriften Vogels en Vogels Junior.

Prentenboeken

Momenteel ben ik bezig met een serie prentenboeken over de diversiteit in de natuur. Zoals verschillende soorten lieveheersbeestjes, paddenstoelen, zaden, vogels… er liggen nog tientallen ideeën te wachten. Onder begeleiding van TOPklas illustratie heb ik veel geleerd over wat er allemaal komt kijken bij het maken van een prentenboek (best veel!). Inmiddels heb ik twee manuscripten af en ik hoop binnenkort mijn eerste boek uit te geven.

Inspiratie

Sinds twee jaar woon ik in Doorn, dicht bij de Kaapse Bossen, waar ik graag eindeloos wandel. Inspiratie haal ik uit de natuur en de fantasiewereld van mijn twee dochtertjes Josephine en Evelijn. Ook de kracht van seizoenen raakt me ieder jaar opnieuw. Het nieuwe leven in de lente, de kleurenpracht in de zomer, de vergankelijkheid van de herfst en de stilte van de winter. In een drukke wereld probeer ik in mijn werk eenvoud en rust te vangen.

Aan het knutselen op mijn kamer met muurschildering van mijn moeder

Educatie

Master of Arts (cum laude), Universiteit Utrecht
Propedeuse Fotografie, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Teekenschool Rijksmuseum
TOPklas illustratie