Lavendel-cupcakes-1

Twee jaar geleden schreef ik mijn eerste recept, ondeugende lavendelcupcakes, als webredacteur voor Jamie Oliver. Nu ik de lavendel weer overal volop in bloei zie staan wil ik jullie deze verwennerij niet onthouden. Alleen de geur al… op de een of andere manier staat lavendel voor mij gelijk aan pure ontspanning. Ok, ik hou jullie niet langer in spanning, hier komt ie!

Bij ieder raam één bloempje

Al tijden stond het maken van lavendelcakejes op mijn ‘wat-te-doen-op-een-vrije-zaterdagmiddag-lijstje’. Vol enthousiasme stapte ik mijn balkon op om te ontdekken dat mijn mooie lavendelplant in een wat minder optimistische bui was en pardoes zijn kopjes had laten hangen. Wat nu? Toen bleek dat de lavendel bij mijn bloemist was uitverkocht ben ik zo incognito mogelijk op pad gegaan met een mysterieus tasje en een schaar. Het straatje bij mij om de hoek is gevuld met lavendelplanten, voor ieder huis staan grote trossen vol. Ach… bij ieder raam één bloempje, dat zal toch niemand missen? Eenmaal thuis met mijn buit op zak ging ik aan de slag.

Lavendelcupcakes-2

Recept lavendelcupcakes

Ingrediënten (12 stuks)

2 el lavendelbloempjes

Cakejes
125 gr boter op kamertemperatuur
100 gr kristalsuiker
2 eieren
2 el lavendelmelk (zie voorbereiding)
125 gr zelfrijzend bakmeel

Glazuur
300 gr roomkaas
100 gr poedersuiker
2 el lavendelmelk (zie voorbereiding)
drupje paarse levensmiddelenkleurstof (eventueel)

Voorbereiding

Maal de lavendelbloempjes fijn met een vijzel. Hierdoor komt de smaak goed vrij. Voeg hier alle melk aan toe (4 eetlepels) en zet dit enkele uren in de koelkast.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden. Klop de boter met de suiker in een kom tot een luchtige en lichte massa. Voeg hier de eieren, melk en zelfrijzend bakmeel aan toe. Klop dit tot een glad beslag. Verdeel het beslag over 12 cakevormpjes in een cupcakebakplaat. Bak de cakejes 15 tot 20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Klop voor het glazuur de roomkaas, poedersuiker, lavendelmelk en de kleurstof goed door elkaar tot alles gemengd is. Zet minstens 15 minuten terug in de koelkast om op te stijven.

Finishing touch

Zodra de cakejes volledig afgekoeld zijn is het tijd voor de topping. Breng met een spatel het glazuur op de cakejes aan en leg er een takje lavendel op. Strooi wat bloempjes over de taartschaal voor een feestelijk geheel.

Tip:  Serveer de cakejes direct nadat je de topping hebt aangebracht. Wil je nog wat langer wachten? Bewaar de topping dan apart in de koelkast en de cakejes in een luchtdicht blik.