Niven-Kunz

Zijn ouders hebben hem vernoemd naar de Engelse acteur David Niven, bekend van vele Hollywood klassiekers. Hoewel Niven Kunz een oer-Hollandse jongen is doet hij zijn naam eer aan door zijn charisma en zelfverzekerdheid. En terecht. Deze kok kreeg op 24-jarige leeftijd een Michelin-ster, als jongste Nederlandse chef ooit. 

Op zijn twaalfde hielp Niven al in de keuken van zijn vaders restaurant. Inmiddels is de ambitieuze kok zelf eigenaar van een restaurant, delicatessenwinkel, brasserie én klein hotel. De komende jaren wil hij even niks nieuws ondernemen, maar of hij zijn enthousiasme kan bedwingen is de vraag. “Het kan toevallig net zo zijn dat er morgen in Den Haag een prachtig pand vrij komt voor een grote brasserie… zo’n kans kan ik dan niet voorbij laten gaan!”

Het creatieve brein

Het vlotte team in de keuken wordt aangestuurd door de souschef maar Niven is nog altijd het creatieve brein achter de heerlijke gerechten. Het belangrijkste ingrediënt is vaak groente, vergezeld met een stukje vlees of vis, niet andersom. “Ik gebruik geen massaproducten maar producten die gekweekt zijn met aandacht en daardoor vol van smaak zijn. Steeds meer mensen gaan terug naar pure smaken en beleving. Daar ben ik een groot voorstander van.”

Wijntip-Niven

Verhaal achter het product

Tips voor thuis? “Als je een bijzondere touch aan je eten wilt geven ga dan naar een poelier, groenteboer en slager. Liefst biologisch. Je betaalt dan voor het verhaal achter het product van een boer die daar bewust mee bezig is. Een ander voordeel boven de supermarkt is dat er in deze zaken mensen staan die verstand van zaken hebben en je goed kunnen adviseren.” Voor het prijsverschil heeft Niven een simpele oplossing bedacht. “Gebruik iets meer groente en wat minder vlees, maar wel goed vlees.”

Authentieke smaak

Als je zelf ook een sterrengerecht à la Niven op je bord wilt toveren, maak dan zijn gegrilde aubergine met tonijn en zeebaars. “In mijn gerechten haal ik de authentieke smaak van kwaliteitsproducten naar boven. Een goed product heeft een goede smaak. Ik doe daar verder niet zo veel bijzonders mee.” Dat laatste is moeilijk te geloven als het heerlijk geurende gerecht wordt geserveerd. Niets bijzonders… pure magie!

Niven – Meer informatie

Waar? Delftweg 58a, Rijswijk
Meer informatie over restaurant Niven is te vinden op www.restaurantniven.nl.
Niven is ook te volgen via Facebook en Twitter.