Bokkers molen

Het gekraak van tandwielen. Een voorverwarmde stenen ovenvloer. Schorten met vegen meel en opgestroopte mouwen… Laat de wieken maar draaien!

In Terwolde, Gelderland, staat één van de zeven overgebleven maalvaardige korenmolens in Nederland, genaamd ‘De Ooievaar’. De rieten krachtpatser dateert uit 1854 en werd tot twee keer toe opnieuw opgebouwd na een verwoestende brand. Natuurlijk is ons land meerdere molens rijk, maar er zijn er nog maar weinig die professionele productie draaien. Het onderhoud is duur en vraagt veel aandacht. Alleen weggelegd voor de échte molenaars onder ons.

Op de wind

In de molen is maalderij Bökkers gevestigd, gerund door Bastiaan Bökkers, zesde generatie molenaar. Samen met zijn vader Henk en vrouw Marina houden ze de molen en de winkel draaiende. “Steekt de wind de kop op terwijl we bijna thuis zijn? Dan kijken we elkaar aan, draaien de auto om en rijden heel snel terug om de molen ‘op de wind’ te zetten!”

Molen-meel

Tien kilo over je schouder

Bastiaan maalt op eeuwenoude wijze met natuurmolenstenen zijn granen. Het liefst van Nederlandse teelt en anders van het Franse of Duitse platteland. Door het traditionele maalproces blijven alle natuurlijke voedingsstoffen en smaak behouden. Onderin de molen is een kleine winkel gevestigd vol met meelspecialiteiten. Als je jezelf al een juten zak van tien kilo over je schouder ziet slaan: speciaal voor de fanatieke thuisbakker verkopen ze ook in handig kleinformaat. Het verschil proef je. Met de juiste bloem bak je de knapperigste koekjes en dampende broden.

Vers vloerbrood op zaterdag

Als je op zaterdag na 11 uur de winkel inloopt tref je vers gebakken vloerbrood met een knapperige korst en een boterzachte kruim aan. Gemaakt van in de molen gemalen spelt uit Zuid-Limburg en rechtstreeks op de stenen ovenvloer gebakken. Verrijkt met vierentwintig uur gefermenteerd roggedesem, voor een karakteristieke smaak.

Bokkers-molen

Molen De Ooievaar

Waar? Wijkseweg 3, Terwolde
De molenwinkel is geopend op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 14.00 uur. De volledige molen is tijdens open dagen te bezichtigen. Kijk voor actuele openingstijden en meer informatie op www.bokkersmeel-bakkersmeel.nl.