Venkel salade recept

Er zijn eigenlijk maar twee plekken waar ik wel eens take-out haal. Bij de pizzeria om de hoek, want hoe hoe graag ik het ook zou willen, er past geen steenoven in mijn keuken… En bij saladebar Venkel, waar Elnaz heerlijke maaltijden serveert. Deze bitterzoete salade met grapefruit, rabarber, gegrilde tonijn (en natuurlijk venkel) is één van de pareltjes op haar nieuwe lentekaart.

Je kunt deze salade eten als lichte lunch, waarin de zoete rabarber en de bittere grapefruit een heerlijk duo vormen. Of maak er een volwaardige avondmaaltijd van door amaranth toe te voegen, gekookt in groentebouillon. Hoewel de zaden lijken op graankorrels behoort amaranth niet tot de granenfamilie. Het bevat dan ook geen gluten en zit vol met vitamine B, vitamine E en mineralen zoals magnesium, fosfor, kalium en zink.

Oerzoet

Om de zure smaak van rabarber wat af te zwakken gebruikt Elnaz oerzoet. Deze suikersoort wordt ook wel oersuiker genoemd en is gemaakt van ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap. Dit sap wordt gefilterd, ingedampt en vervolgens tot korreltjes vermalen. In tegenstelling tot rietsuiker zijn in oerzoet alle voedingsstoffen en mineralen nog aanwezig.

Venkel salade amsterdam

[print_this]

Bitterzoete lentesalade

Ingrediënten (4 personen)
1 rabarberstengel
2 tl oerzoet (of rietsuiker)
1 koolrabi
1 venkel
1 meiraap
2 grapefruits
1 el sesamolie
400 g gegrilde Albacore tonijn
80 g bladsla
2 el zwart sesamzaad (geroosterd)
Voor een extra vullende variant:
200 g amaranth
1 groentebouillonblokje

Bereiding

Kook de amaranth 10 minuten in ruim water. Voeg voor extra smaak een groentebouillonblokje aan het kookwater toe. Giet de amaranth af in een fijne zeef en laat afkoelen in een brede schaal.

Snijd de rabarberstengel in plakjes en strooi het oerzoet erover. Laat even staan. Snijd de koolrabi en venkel julienne en doe in een kom. Schil en snijd de meiraap in blokjes, kook 7 minuten in water met zout, giet af en laat afkoelen. Verwijder de schil van 1,5 grapefruit en snijd in partjes. Pers de overige grapefruithelft uit boven de koolrabi en venkel. Voeg de rabarber, meiraap, sesamolie en eventueel de amaranth toe en schep om.

Verhit een grillpan en gril de tonijn, 1 minuut aan beide kanten. Snijd in plakjes.

Maak het bord op door de bladsla over de borden te verdelen. Verdeel de groenten en de tonijn erover en maak af met het zwarte sesamzaad.

[/print_this]