Interview winnaar Heel Holland Bakt

Vorige week ging ik op bezoek bij Rutger van den Broek (27), winnaar van het populaire tv-programma Heel Holland bakt. Waar komt zijn liefde voor bakken vandaan? Wat zijn Rutgers beste baktips? En hoe maak je het winnende recept? Ik wil het allemaal weten!

Bij binnenkomst staan de winnende friandises al te stralen op een taartschaal. Perfect rond en met glanzend geel citroenlaagje. We zijn hier aan het juiste adres!

Bakspullen in de kledingkast

Klein maar fijn, zo is het appartement van Rutger te omschrijven. Het is in een oogopslag duidelijk waar de prioriteiten liggen. Stapels kooktijdschriften bezetten iedere hoek. Het ene na het andere kastje met op elkaar gepakte kookboeken en grote zakken meel wordt opengetrokken. “Zelfs de halve kledingkast in de slaapkamer heb ik opgeofferd voor mijn bakspullen. Bakken is meer dan een hobby voor mij.”

Bakken = gezelligheid

In het gezin van Rutger heeft bakken altijd een grote rol gespeeld. “Verse koekjes, taart en cake staat voor mij gelijk aan gezelligheid. Zowel mijn moeder als vader zijn altijd al fanatieke bakkers geweest. Ieder weekend werd er wel wat lekkers gemaakt. Mijn vader stal altijd de show tijdens verjaardagen met de lekkerste taarten. Mijn zus en ik duiken nog steeds vaak samen de keuken in. Zij is van de marsepeinen versieringen, ik van de lekkere vullingen.”

De kleinste pannenkoekenbakker

“Mijn eerste foto’s in actie? Die zijn op de camping gemaakt. Daar bakte ik als jongetje altijd al de pannenkoeken. Ook kan ik me nog goed herinneren hoe ik als tiener Rudolph van Veen een klappertaart zag maken op televisie en dacht: dat wil ik ook! Vastberaden ben ik achter het recept aangegaan, naar de supermarkt gefietst om alle ingrediënten bij elkaar te sprokkelen en thuis aan de slag gegaan.”

Waarom geen patisserie opleiding?

“Toen ik klaar was met mijn VWO wilde ik iets doen met mijn studie. Om te gaan bakken als beroep kwam eigenlijk niet in mij op. Bovendien groeide mijn hobby pas tijdens mijn opleiding uit tot een echte passie. Gelukkig vind ik mijn werk als verpleger erg leuk.” De voornamelijk vrouwelijke collega’s van Rutger vinden het ook niet vervelend om hem in het team te hebben. “Ik krijg geregeld de opmerking dat ik nóg wel wat vaker zelfgebakken lekkernijen mee mag nemen!”

Handgemaakte bakkersroom

“Mijn eigen patisserie beginnen, dat zou ik wel willen. En dan het liefst met pure producten, geen halffabricaten. Tegenwoordig maakt bijna geen enkele bakker nog zijn eigen bakkersroom, dat zou ik dolgraag wél willen doen. En alleen maar biologisch fruit gebruiken. Daar word ik gelukkig van.”

Rutger-eiwit

Testen en proeven

“Ik heb de deelname aan Heel Holland bakt ervaren als een aantal heel intensieve en leuke weken. Al onze eigen recepten moesten van tevoren worden aangeleverd zodat de juiste ingrediënten klaar zouden staan. Hier ging natuurlijk veel testen en proeven aan vooraf. Er was geen baksel dat ik niet eerst heb laten proeven door mijn vriend of familie. Alleen de technische opdracht was iedere week een verrassing en kon ik niet voorbereiden.“

Meesterbakker in de nacht

“Naast een fulltime baan was het best pittig om in het weekend lange dagen te maken. De eerste opnamedag begon om 9 uur ’s ochtends en om half 1 ’s nachts kreeg ik pas te horen dat ik meesterbakker van de week was. Ik heb nog nooit zo veel emoties gevoeld als tijdens de terugrit naar huis. Spanning, ontlading, blijheid.”

Zelfvertrouwen

“Van deze ervaring heb ik vooral geleerd om meer vertrouwen te hebben in mijn eigen kunnen. Ook heb ik veel opgestoken van de andere kandidaten en kregen we tips van de jury na de opnames. Wel was het erg lastig om na afloop twee maanden lang niet te vertellen dat ik had gewonnen. Goed geheimen bewaren, dat lesje heb ik ook wel geleerd!”

Zeeuwse bloem

Waarom heb je eigenlijk patentbloem, Zeeuwse bloem én rijstebloem nodig om speculaas te maken? “Zeeuwse bloem is heel fijn van structuur en geeft een heerlijke brosheid aan de koekjes. Rijstebloem wordt gebruikt om de speculaasvorm te bestrooien. Dit is een bloemsoort die niet in het koekje trekt en daardoor zorgt dat de speculaas perfect uit zijn vorm komt.”

Fotogeniek

Met zo’n lach eet de camera je natuurlijk bijna op. Maar Rutger lijkt het niet erg te vinden. “Ik vind het eigenlijk allemaal wel leuk! Hoe vaak maak je dit nou mee? Zal ik even wat eitjes opkloppen voor de foto?” Al snel vliegen de klodders meringue op de vloer van de galerij. De buurvrouw kijkt er een beetje raar van op, maar daar trekken wij ons niets van aan. Voor ik de deur uitga, word ik nog even aan mijn kraag getrokken. Moet de bokaal niet nog even op de foto? En de schort? Uiteraard Rutger, uiteraard!

Prijs-Heel-Holland-Bakt