Dit mens-zijn is een soort herberg Rumi

Afgelopen jaar heb ik een aantal weekenden genoten van de prachtige Sallandse Heuvelrug in Overijssel. De herberg waar ik sliep, had het toepasselijke gedicht De Herberg van de Perzische dichter Rumi aan de muur hangen. Iedere keer als ik het zag dan wilde ik het opzoeken of overschrijven. Maar uiteindelijk het schoot me pas weer te binnen onderweg naar huis na het laatste weekend, toen het te laat was. 

Onverwacht geschenk

De volgende ochtend ging ik een rondje hardlopen in het Vondelpark hier in Amsterdam. Het was prachtig winterweer. Ik was helemaal in mijn element aan het luisteren naar het nieuwe album van Coldplay. A Head Full of Dreams. En raad eens… ineens kwam het via mijn oordopjes naar binnen. Track 7, Kaleidoscope, blijkt een versie van dit gedicht te zijn! Luisterend naar de muziek, genietend van het zonnetje, had ik dit totaal niet verwacht. Het voelde als een onverwacht cadeau. Een bijzonder moment…

Guesthouse gedicht Rumi

Genieten van het mens-zijn

Natuurlijk deel ik dit gedicht graag met jullie. Ik heb het geïllustreerd met aquarel vlindertjes. Click op de link hieronder om de gratis art print te downloaden in hoge resolutie om te printen of in te lijsten. Een mooie dagelijkse herinnering om te genieten van het mens-zijn!

Blue-butterfly

Download de gratis print hier

En voor iedereen die liever de losse Nederlandse tekst heeft:

De Herberg

Dit mens-zijn is een soort herberg
Elke ochtend weer nieuw bezoek
Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,
een flits van inzicht komt
als een onverwachte gast
Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij
Zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt,
die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat
Behandel dan toch elke gast met eerbied
Misschien komt hij de boel ontruimen
om plaats te maken voor extase …
De donkere gedachte, schaamte, het venijn
Ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns
en vraag ze om erbij te komen zitten
Wees blij met iedereen die langskomt
De hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
om jou als raadgever te dienen