Cranberries plukken op Terschelling

Heerlijk struinen door weidse landschappen en fietsen over duinweggetjes. Een paar dagen Terschelling is de perfecte manier om de herfst in te luiden. Al snel vraag ik me af waar al die verlaten fietsen vandaan komen, langs de kant van de weg… Turend over de heidevelden blijkt het cranberry-pluk-seizoen in volle gang. Overal voorovergebogen ruggetjes ijverig aan het werk. Dus, hup de struiken in, en plukken maar.

Bah, zure rode besjes!

Rond 1830 werden cranberry’s in de Verenigde Staten al op grote schaal gekweekt. De bessen, echte vitamine-C-bommetjes, werden door zeelieden meegenomen als middel tegen scheurbuik. Waarschijnlijk is er rond 1845 een vat overboord geslagen, aangespoeld op Terschelling en meegenomen door een jutter. Uit teleurstelling dat er geen drank in het vat zat, maar zure rode besjes, is de inhoud in een natte duinvallei gekieperd. De zaden zijn ontkiemd en het brutale rode besje zag de kans om het eiland te veroveren.

Cranberries Terschelling

Terschelling cranberry

Diepe rode kleur

De cranberry is een laag plantje met kleine groene blaadjes die in de winterperiode donkerrood kleuren. In juni bloeit de plant. Roze bloementrosjes sieren dan het duinlandschap. Hierna verschijnen de bessen aan de takken, die eerst geel-wit zijn en tijdens het rijpen een diepe rode kleur krijgen.

Pluktijd

In de eerste week van september trekken professionele plukkers over het hele eiland de velden in. Hun enige gereedschap is een plukbak en een aantal jute zakkenDaarna kan het feest beginnen, want dan zijn de velden open voor publiek. Met een tasje en grijpgrage handjes kom je een heel eind. De datum verschilt, maar meestal valt het vrijgeven van de velden halverwege oktober. Als je door de duinen fietst, zie je snel genoeg waar de beste cranberryvelden liggen. Volg de locals de struiken in!

Schelpen duinen

Terschelling cranberries

Adresjes

Terschelling Cranberry

De cranberryvelden op Terschelling worden verpacht aan Terschelling Cranberry. Zij maken hier jam, sap en andere producten van die te koop zijn op verschillende adresjes. Zeker de Bessenschuur (zie foto’s hieronder) is een bezoek waard. De cranberryoogst werd vroeger verzameld in deze, naar Amerikaans voorbeeld, geconstrueerde schuur. Geniet hier van een kop cranberrythee en bezoek het cranberry-museum op de eerste etage.

Adressen waar de Terschelling Cranberry producten verkocht worden:

  • Wuxalia – Torenstraat 18
  • Bessenschuur – Badweg 1
  • Lekkernijmakerij – Mersakkersweg 5

Kijk voor meer informatie op www.terschellingercranberry.nl.

Bessenschuur Terschelling

Groenhof Cranberry

Maar op nummer één staan voor mij toch zeker de cranberryproducten van het kleinschalige biologische bedrijf Groenhof. Met de oogst van hun eigen cranberryvelden maakt de familie Zandwijk heerlijke jam, chutney, likeur, azijn en nog veel meer. Deze zijn wat minder zoet, waardoor de natuurlijke smaak van de bes goed naar voren komt. In de zomer zijn de producten te koop bij de tuinwinkel van de Groenhof zelfpluktuin. Het hele jaar door kun je terecht bij delicatessenwinkel Lokaal. Daar moet je sowieso naartoe voor je de boot pakt, om nog een heerlijk stuk Terschellinger kaas in je koffertje te stoppen.

Recepten

Cranberrysaus is heerlijk bij een stukje wild, spruitjes en aardappels uit de oven. Doe de verse cranberry’s in een steelpan. Laat onder af en toe roeren zachtjes koken tot de saus is ingedikt (ongeveer 15 minuten). Voeg naar eigen smaak extra smaakmakers toe zoals suiker, sinaasappelschil, kruidnagel, kaneel of een scheutje port.

Gedroogde cranberry’s geven een extra boost aan Fries suikerbrood of een winterse muesli.