Rutger-bloem

Mijn bezoek aan Rutger, winnaar van het populaire tv-programma Heel Holland bakt, was leuk! Hij deelt zijn beste baktips en het recept van zijn winnende citroencheesecakejes met ons.

De beste baktips van Rutger

“Om de basis van het bakken goed te leren is De Banketbakker van Cees Holtkamp echt een aanrader.”

“Bij brooddeeg is goed kneden het halve werk. Ook is het belangrijk dat je voldoende zout toevoegt om te voorkomen dat het brood flauw wordt. Mijn richtlijn is 10 gram zout op 500 gram bloem.”

“Ik hou niet zo van bakken met melk omdat dit een wat weeïge smaak kan geven. Daarom maak ik mijn cupcakes liever met zure room.”

“Laat cupcakes op hun kop afkoelen door ze na het bakken om te keren op een houten plank. Zo worden ze aan de bovenkant wat platter, waardoor de topping makkelijk aan te brengen is. Ook treedt er op deze manier geen condens wat ontstaat als je de cakejes in het bakblik laat afkoelen. Dit voorkomt dat de papieren bakvormpjes loslaten.”

“Een weegschaaltje is een onmisbaar item in de keuken. Bakken komt heel erg nauw, soms is het net scheikunde. In bepaalde gevallen weeg ik zelfs mijn eieren.”

“Open nooit de oven tijdens het bakken om te voorkomen dat je gebak instort. Maar dat weet hoop ik iedereen toch?!”

“Zoals de jury van Heel Holland bakt altijd zegt: veel bakkilometers maken! Sommige recepten heb ik wel 10 keer moeten proberen voor ik ze precies juist had. Net een andere oventijd, een ander ingrediënt. Blijf proberen!”

“Maak eens je eigen vanille-essence, dat is veel lekkerder dan die uit een potje. Snijd 10 vanillestokjes open en schraap de zaadjes eruit. Doe dit alles in een volle fles wodka. Schud goed en bewaar anderhalve maand in het donker. Voor de alcohol hoef je niet bang te zijn, die verdampt tijdens het bakken.”

Adresjes – Bloem van de molen

Rutger haalt het liefst zijn bloem bij de molen, waar je ook de Zeeuwse bloem kunt krijgen die speculaas zo lekker bros maakt. Twee van zijn favoriete adresjes:

Ambachtelijke korenmolen De Vriendschap

De Vriendschap is een prachtige oude windmolen aan de oever van de Vecht. Op dinsdag en zaterdag is de molen bij voldoende wind in bedrijf. Iedere zaterdag is de molenwinkel van 10.00 – 16.00 uur geopend. Kijk voor meer informatie op www.weesperwieken.nl.

De Larense molen

Deze molen is iedere zaterdag geopend van 8.15 tot 17.00 uur. Je kunt hier gerust even rondkijken, vragen om een rondleiding of je vergapen in de winkel. Kijk voor meer informatie en doordeweekse openingstijden op www.delarensemolen.com.

En dan natuurlijk nog mijn eigen favoriete adresje:

Molen “De Ooievaar

Lees alles over deze molen met winkel in Laat de wieken maar draaien.