Aardperen-recept

“In een groen, groen, groen, groen knollen-knollenland. Daar zaten twee haasjes heel parmant. En de één die blies de fluite-fluite-fluit. En de ander sloeg de trommel…” 

Wie kan dit oud-Hollandse kinderliedje níet meezingen? En hoewel ons land momenteel verre van groen is, is de winter de juiste tijd om terug te vallen op knollen. Bijvoorbeeld met aardperen, ook wel topinamboer of Jeruzalemartisjok genoemd. Deze geurige aardpeerpuree is heerlijk bij een stukje wild of gegrilde kip.

Aardperensoep

Maak extra veel van deze aardpeerpuree en tover een deel om in soep. Pureer de aardperen extra fijn in de keukenmachine, schep over in een pan en voeg bospaddenstoelenbouillon toe tot je een soep van de gewenste dikte hebt.

Knollenrecepten

Meer knollenrecepten? Maak ook eens deze bietensalade met warme linzen en geitenkaas.

Recept aardpeerpuree met shiitake en tijm

Ingrediënten

750 gram aardpeer
100 gram shiitake
2 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook
4 takjes verse tijm
1/2 bospaddenstoelenbouillonblokje
versgemalen zwarte peper

Bereiding

Schil de aardperen met een dunschiller en snijd in grove stukken. Snijd de shiitake in reepjes. Verhit de olijfolie in een grote pan. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de aardperen, de shiitake en de blaadjes van 1 takje tijm toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg het bouillonblokje en 2,5 dl kokend water toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten gaarkoken. Giet het water niet af en stamp tot een grove puree. Voeg zwarte peper naar smaak toe. Bestrooi met de overige tijm.