Boswachter Arjan Postma

Afgelopen vrijdag was ik uitgenodigd door Beemster kaas voor een Weidepluk Masterclass. Onder het genot van een stralende zon gingen we met een club enthousiastelingen op pad. Met niemand minder dan boswachter Arjan Postma als gids. Op zoek naar de smaak van de polder!

Nederland is mooi. Dat bedenk ik me terwijl ik in de Eilandspolder speur naar eetbare bloemen. Volgens Arjan kun je in dit gebied prima overleven, mocht het ooit nodig zijn. Op deze drassige grond leefden 2000 jaar geleden nog jagers en verzamelaars. Laat ik dus maar extra goed opletten, tussen het genieten door.

Noord-Holland

Polderkennis

Eten op het platteland gaat verder dan alleen kauwen op een sprietje hooi. Dat is me snel duidelijk. Met een sloothaak vist Arjan rietstengels uit het water met eetbare wortels. Ook de wortelstokken en scheuten van de lisdodde zijn een goede bron van koolhydraten. “Lekker sappig, zeker nu in het voorjaar. Smaakt als een zilte komkommer.” Arjan waarschuwt wel dat niet alles eetbaar is en er wat ‘polderkennis‘ voor nodig is om eetbaar van giftig te onderscheiden. Als een gewaarschuwd mens plukken we verder. Weegbree, vogelmuur, watermunt, smeerwortel, brandnetel, paardenbloemen…

Eetbare-weidebloemen

Koken in een stolpboerderij

Met een volle mand komen we trots aan bij de stolpboerderij van Naomi Zaalberg, oprichtster van  Country Home Cooking. In een handomdraai laat ze ons zien hoe we van het geplukte weidegroen een heerlijke lunch kunnen maken. Op het menu staat bloemenboter en een soep van zevenblad, brandnetel en zuring. Daarbij een pesto met zevenblad, kleefkruid, knoflook en paardenbloemblad, samen met een ‘zelfpluksalade’ van hondsdraf, melde, zevenblad, mosterdblad en natuurlijk de lisdodde.

Boerderij Graft

Blije koeien

In de Beemsterpolder werken de veehouders volgens het duurzame Caring Diary programma. Uitgangspunt is de balans tussen landbouw en natuur, op lange en korte termijn. En het geluk van de koe. Want een gelukkige koe geeft goede melk en goede melk is de basis voor de beste kaas. Beemster kaas voerde dan ook als eerste de 100% weidegang in en betaalt de melkveehouders een stabiele, eerlijke prijs. Tijdens de Beemster Weidedagen 2014 wordt de weide en haar essentiële rol in Nederland onder de aandacht gebracht. Kijk voor meer informatie op www.weidedagen.nl.

Red de rijke weide

Ben jij ook liefhebber van Hollandse weide waar bloemen bloeien, grutto’s roepen, bijen af en aan vliegen en koeien vredig grazen? Steun de campagne Red de rijke weide van de Vogelbescherming!